Jaro je obdobím nových začátků, ale pro mnohé i obdobím únavy, ospalosti a celkové malátnosti. Tělo se po dlouhé zimě probouzí a potřebuje dodat energii, vitaminy a lehce stravitelnou stravu. Skvělým způsobem, jak tomu napomoci, je zařazení čerstvých a chutných salátů do jídelníčku. Nejenže jsou plné živin, ale mohou být i opravdovým kulinářským zážitkem.
Proč sáhnout po salátech právě na jaře
Na jaře má tělo přirozenou tendenci k očistě, a právě v tomto období bývá k dostání nejvíce čerstvé zeleniny, která je plná vitaminů, minerálů a antioxidantů. Listová zelenina, ředkvičky, mladý špenát, řeřicha nebo jarní cibulka – to vše jsou potraviny, které podporují trávení, pročišťují organismus a zároveň tělu dodávají tolik potřebnou energii. Když navíc salát zkombinujete s kvalitními tuky, jako je olivový olej, ořechy nebo semínka, a doplníte o bílkoviny, vznikne jídlo, které zasytí a zároveň neotupí.
Pestrá paleta chutí i barev
Saláty nejsou jen o zelených listech. Právě na jaře je ideální čas experimentovat a objevovat nové kombinace chutí a struktur. Výborně funguje spojení pečené zeleniny s čerstvými bylinkami, luštěnin s pikantním dresinkem, ovoce se sýry nebo grilovaného masa s citrusy. Čím pestřejší suroviny použijete, tím více živin svému tělu dodáte. Navíc barevné jídlo působí pozitivně i na psychiku – a právě povzbuzení nálady je v období jarní únavy více než žádoucí.
Když salát zasytí a pohladí po duši
Obavy, že po salátu budete mít za hodinu znovu hlad, nejsou na místě, pokud ho správně sestavíte. Základem je vždy kvalitní bílkovina – například vařená vejce, tofu, grilované kuře, pečený losos nebo cizrna. K tomu přidejte zdravé tuky ve formě avokáda, semínek či ořechů. Zeleninovou složku můžete doplnit i celozrnnými obilovinami, jako je bulgur, quinoa nebo kuskus. Takový salát už není jen přílohou, ale plnohodnotným hlavním jídlem.
Jednoduše, rychle a s chutí
Velkou výhodou salátů je i jejich jednoduchá příprava. Nezabere mnoho času a přitom výsledek může být vždy jiný, originální a přizpůsobený aktuálnímu stavu zásob v lednici. Saláty se navíc snadno balí s sebou do práce nebo na výlet, a tak není důvod sahat po těžkém fast foodu nebo přeslazených tyčinkách.
Osvěžující jarní restart
Zařazením salátů do jídelníčku tělu dopřejete odlehčení a potřebné oživení. Pomohou vám znovu nastartovat energii, podpořit imunitu a přinést pocit lehkosti. Nechte se inspirovat sezónními surovinami a zkuste každý den jinou kombinaci. Saláty totiž nemusí být nikdy nudné – a už vůbec ne na jaře.