back to top
spot_img

Jak vybrat ideální trekové boty pro letní výlety?

Ostatní právě čtou

Milujete dlouhé procházky v přírodě a chcete si naplno užít novou sezónu? V takovém případě se neobejdete bez opravdu poctivých bot. My vám nyní poradíme, jaké vás podrží v každé situaci.

Nízký, nebo vysoký kotník

Ze všeho nejdříve si pojďme říct, jaký jsou výhody/nevýhody obuvi s nízkým/vysokým kotníkem.

Plánujete chodit spíše na kratší procházky okolo města s celou rodinou? Podíváte se spíše jen na upravené turistické trasy a zpevněné povrchy? V takové situaci vám budou stačit trekové boty s nízkým kotníkem.

Ty jsou lehčí, mají měkčí tělo a také podrážky. Díky tomu vás nebudou bolet nohy ani při dlouhé chůzi po asfaltu. Navíc jsou vzhledově dost neutrální na to, abyste si je s sebou vzali i do kavárny, kina, restaurace a dalších míst s lidmi.

Oproti tomu turistické boty s vysokým kotníkem ocení spíše náročnější milovníci dlouhých túr. Nosíte s sebou těžký batoh, zdoláváte často náročný terén a ujdete na jeden zápřah klidně i desítky kilometrů? Pak jste na správné adrese.

Taková obuv bývá tvrdší, má členitější podrážku (takže vás ochrání před kameny a větvemi) a perfektně ochrání vaše kotníky před vyvrtnutím. Díky takové fixaci vám zpříjemní i nošení těžkého batohu.

Nejdůležitější technologie

Turistická obuv s sebou přináší řadu zajímavých technologií, které vám nesmí ujít.

Jasným příkladem je třeba klasická membrána Gore-tex. Jedná se o jakousi síťku s mikroskopickými očky. Ta jsou dostatečně velká na propouštění vody a přebytečného tepla pryč od nohy, ale zároveň moc malá na to, aby dovnitř pouštěla vodu. To se hodí hlavně během vlhkých a horkých letních dní.

Myslete i na podrážku s označením Vibram. Tady se bavíme o speciální směsi pryží, jež byla původně vyvinutá pro horolezce. V dnešní době ji však používají úplně všichni. Je totiž extrémně pevná, odolává oděru i proříznutí a vydrží opravdu dlouho sloužit. Navíc je lehká a velmi flexibilní, takže se přizpůsobí terénu a neklouže.

Ověřený český výrobce

Když si otevřete webové stránky libovolného obchodu s turistickými botami, ihned na vás vyskočí neuvěřitelné množství značek. Dávejte si pozor, vysoká cena neznamená kvalitu. A nízká cena? Ta také málokdy poskytne vážně poctivé služby.

Dobrou volbou jsou třeba boty od známého českého výrobce BOSP. Ten už po několik generací vytváří kvalitní obuv pro hasiče, vojáky, policisty, dřevorubce, řemeslníky i turisty.

Stačí si rozkliknout webové stránky pod odkazy v první půlce článku. Ihned se před vámi objeví desítky ověřených a odolných bot, které vám budou sloužit po dlouhá léta. A co víc, máte nárok na dopravu po celé ČR zcela zdarma. Netrefili jste správnou velikost? Pak využijte možnost první výměny také zdarma.

- Advertisement -PR články
- Advertisement -udalosti

Další články autora

- Advertisement -udalosti