spot_img

Jaké sušené ovoce je nejlepší?

Ostatní právě čtou

Hlídáte si váhu a honí vás mlsná? Místo tradičních sladkostí si dejte sušené ovoce. Nejenže vás zasytí a ukojí vaše chuťové buňky, ale také prospěje vašemu zdraví. V obchodech ho ale pečlivě vybírejte.

Proč jíst sušené ovoce? Hned z několika důvodů. V první řadě dobře chutná a v té druhé prospívá zdraví. Obsahuje vlákninu a k tomu je i skvělým zdrojem antioxidantů, jimž se přezdívá elixíry zdraví. Zlepšují průtok krve, jsou nápomocny při trávení a rovněž jsou schopny zatočit se škodlivými volnými radikály.

Bez cukru

I sušené ovoce, ať již se jedná o jablka, meruňky, švestky, banány, datle či fíky, je ale třeba dobře pečlivě vybírat. V každém případě svou pozornost zaměřte na ovoce sušené bez cukru. Tedy bez přidaného cukru, který nepotřebujete. Většina druhů ovoce je přirozeně sladká a není třeba je doslazovat.

Zaměřeno na způsob sušení

Dalším parametrem, na který byste se měli zaměřit je způsob sušení daného ovoce. To by mělo být co nejšetrnější, aby se v něm zachovalo maximum výživných látek. Pokud se domácího sušení týče, doporučit lze to na slunci, v troubě i sušičce, musíte ovšem dodržet doporučovaný postup. Problematické je především sušení průmyslové probíhající v průmyslových sušírnách.

Když sušení, tak mrazem

Vysoké teploty často zničí většinu vitamínů a dalších výživných látek. Proto se za nejvýživnější považuje ovoce sušené mrazem neboli lyofilizované ovoce (k sehnání například na e-shopu LifeLike).

Pozor na oranžové sušené meruňky

Problematické bývá i tzv. síření. Některé ovoce, většinou se jedná o jablka či meruňky, se před sušením nakládá do speciálního roztoku, který následně zabraňuje zhnědnutí ovoce při sušení. Takto ošetřené meruňky pak na trhu poznáte podle jejich jasně oranžové barvy. Přirozeně usušené meruňky jsou spíše nahnědlé.

- Advertisement -PR články
- Advertisement -udalosti

Další články autora

- Advertisement -udalosti