spot_img

Ochutnejte portské víno. Zamilujete si ho

Ostatní právě čtou

Portské víno je vskutku neobyčejné, ba dokonce až fascinující. Stejně tak je bohaté, komplexní a specifické. Vyrábí se v portugalském údolí Douro, kde má dlouholetou tradici. Portské víno však není zrovna jednoduché na výrobu, ale dalo by se přirovnat k umění vyžadující znalost a respekt k tradici.

Pro výrobu portského vína se používá spousta odrůd hroznů. A kde to všechno začíná? Ve vinicích na strmých svazích podél řeky Douro, kde kvůli náročnému terénu převažuje ruční práce. Region se rozděluje na tři klíčové oblasti, a to Baixo Corgo, Cima Corgo a Douro Superior, z nichž každá přispívá svým klimatem k jedinečnosti portského vína.

Čím je portské víno tak výjimečné?

Především procesem výroby. Hrozny se šlapou nohama a fermentace je přerušena přidáním neutrálního alkoholu, a tím pádem ve víně zůstává zbytkový cukr. Portskému vínu to dodává jeho typickou sladkost a bohatost.

S čím se portské víno kombinuje?

Pokud jde o kombinování s jídlem, máte rozmanité možnosti. Červené portské se hodí k dezertům, jako jsou ovocné koláče, kdežto bílé si vychutnáte jako aperitiv a chutná k olivám i uzeninám. Existují i růžové portské, které se vyrábí podobně jako červené, ale lahvuje se velice brzy po zrání. Výsledkem je dokonale světle růžové letní víno s tóny červených bobulí a melounu, a proto je toto portské vhodné do koktejlů, případně se podává samostatně s ledem.

Portské víno by se mělo skladovat mimo dosah slunečního světla a při chladné, ovšem stálé teplotě. Doporučuje se skladovat ho na boku, aby byl korek stále vlhký.

Kde koupit kvalitní víno?

Jestliže chcete objednat víno k 70. narozeninám, ale i k jiným jubileím, podívejte se na pestrou nabídku e-shopu Wineme. V nabídce jsou i vína německá, španělská, francouzská či italská. Chutná vám více červené, nebo bílé?

- Advertisement -PR články
- Advertisement -udalosti

Další články autora

- Advertisement -udalosti