Franciacorta je prestižní šumivé víno produkované v severoitalské Lombardii, tedy kousek od metropole Milána. Často je toto víno vnímáno jako italská alternativa k šampaňskému a vyrábí se tradiční metodou známou jako metodo classico. Franciacorta se řadí mezi 70 italských vín s označením DOCG, což svědčí o striktních pravidlech výroby.
Požadavky jsou přesně stanovené, například se hrozny musí sbírat ručně a povinný je minimálně 50% obsah odrůd Chardonnay, nebo Pinot Nero.
Historie vína Franciacorta
Historie vinařství v oblasti Franciacorta sahá daleko do minulosti. První zmínky o výrobě šumivého vína pochází ze 16. století, přičemž v roce 1570 lombardský lékař sepsal knihu, v němž popisuje šumivé víno. Status DOC obdržela Franciacorta v roce 1967 a v roce 1995 byla povýšena na DOCG.
Geografická poloha
DOCG Franciacorta se rozprostírá na relativně malém území o rozměrech 23 × 13 kilometrů jižně od jezera Iseo v Lombardii, na severním okraji Pádského údolí a je součástí alpského předhůří. Díky blízkosti jezera si oblast uchovává kontinentální klima s výhodami, jež pozitivně ovlivňují svěžest a mineralitu vín.
Franciacorta vs. prosecco vs. šampaňské
Rozdíly mezi Franciacorta a prosecco spočívají v oblasti pěstování, odrůdách hroznů a metodách výroby. Zatímco Franciacorta se vyrábí tradiční metodou, prosecco prochází kvašením ve velkých tancích, což se promítá i do chuti. Otázka, zda je Franciacorta lepší než šampaňské, je subjektivní. Oba typy šumivých vín si zaslouží pozornost.
Jestliže hledáte internetový obchod, odkud objednáte nejlepší červená vína, ale i šumivá vína, podívejte se do nabídky VinoDoc. Působí na tuzemském trhu od roku 2013 a nabízí italská vína, které si majitelé e-shopu sami vybírají přímo v Itálii na různých veletrzích či přímo na konkrétních vinicích.